Wadwandelen Paesens - Moddergat

Als je dan toch aan de Waddenzee bent is het eigenlijk een klein beetje vanzelfsprekend dat je meedoet aan het wadlopen en/of - wandelen, per boot, alleen of samen met een organisatie. Wij hebben dit op onszelf gedaan want we wisten niet goed hoe we dit konden inplannen in ons schema, mede dankszij het 'regen'weer. Als je dit met een ervaren persoon wil doen moet je dit dus reserveren op voorhand en voorzien zijn van de nodige kledij en schoenen of laarzen. We zijn er dus zelf op uit getrokken op een avond rond 19.00 uur daar het dan laag water was. Geen idee wat ons te wachten stond... alleen dat we onze oude schoenen niet meer zouden terug meenemen naar huis :)


Links van het Lauwersmeer liggen 2 vissersdorpen Paesens - Moddergat met een rijke maar ook triestige geschiedenis. Tot op heden zijn de sporen van deze geschiedenis in het dorp te zien... de stormramp in de nacht van 5 op 6 maart 1883. Eén van de zwaarste voorjaarsstormen ooit vaagde vrijwel de gehele vissersvloot van de dorpen weg. De ramp kostte 83 vissers het leven en bracht vele families jarenlange armoede.


Tevens maakt dit gebied uit van een historische wandelroute langs het watertje ' De Paesens en loont het zeker de moeite om de zeedijk op te lopen. Aan deze kant zie je de prachige vissershuisjes en het uitgestrekte landschap....


En bij helder weer aan de andere kant kan je Schiermonnikoog zien liggen.







Zoals je kan zien op de foto's doe je niet uw zondagse outfit aan :) Bij ons stond er die avond een heel strakke wind en was er een beetje motregen. Wat waren wij daar nu eigenlijk aan het doen en wat moet je u nu daar bij voorstellen? De bedoeling is dus dat je heel ver kan stappen zee-inwaarts en op tijd terugkeert natuurlijk :)  Je zakt hier wel heel diep weg, zoals in een moeras en je moet toch wat moeite doen om te stappen. Deze modder is wat blauw van kleur en blijft plakken op de huid. Ons hadden ze dus aangeraden om een stevige oude basket aan te doen en eventueel een short. En hou er ook rekening mee om wat verse kousen, andere schoenen én een lange broek mee te nemen voor de terugweg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten