Ontdek Schiermonnikoog

Onze planning kon niet perfecter! Volgens het weerbericht zal de zon de ganse dag van de partij zijn... dus wij gaan vandaag de boot op met de fiets, naar het prachtige Schiermonnikoog! Misschien eerst een kleine uitleg voor de lezers over de praktische kant wat de beste manier is om dit te organiseren. Eigenlijk wijst het zichzelf een beetje uit. De overzetboot vertrekt vanuit Lauwersoog en dit is vanuit Kollumerpomp een 20 minuten rijden - heel rustig bij ons op de baan - en dan kan je rechtstreeks parkeren op de bijhorende betalende parking, deze is op wandelafstand van de veerboot.
Wij hebben onze tickets niet op voorhand online aangekocht daar wij niet goed wisten wanneer wij zouden gaan, maar geen paniek... er staan buiten aan het gebouw kaartautomaten om uw boottickets te kopen en dit ging heel vlot. De prijs bedroeg voor ons gezin van 3 met de fietsen : 73.80 Euro, en dit is natuurlijk voor een retourtje.


De schepen zijn voorzien van alle comfort, heel proper en voldoende ruimte. Aan boord is er een koffiebar met broodjes en andere versnaperingen, WiFi en televisieschermen die u voldoende info geven over het eiland. Maar bij dit lekker, zonnig weerke zitten wij maar al te graag op het ruime dek! De 45 minuten vaartijd zijn zo om... én goedgemuts met de zon op onze kruin fietsen wij gezwind het eiland op!


Volgens de boekjes is het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog één van de meest prachtigste en spannendste natuurgebieden van Nederland. Het mag zich dan ook met trots Nationaal Park noemen.
Zoals je een beetje zal kunnen zien op de foto's zijn er op dit kleine eilandje verschillende landschappen te vinden : bossen en duinen met mooie bloemen, een oneindig mooi strand, mooie uitzichten en wadplaten vol vogels...  waar ik dan jammer genoeg geen foto's van heb... zal voor de volgende keer zijn ;) 




Hier zijn we aangekomen aan de meest noordelijke strandlocatie van Nederland. Er waait hier wel een klein strak windje maar het is hier gewoonweg zalig en mooi... dus de beslissing om hier te lunchen is dan ook vlug genomen. Strandpaviljoen 'De Marlijn' heeft lekkere vissoep op hun kaart staan en de bijhorende gezellige sfeer én goeie bediening krijg je er gratis bij!


Schiermonnikoog is 20 kilometer lang en 4 km breed, en daarmee verreweg het kleinst bewoonde autoluwe Waddeneiland. Op het eiland zijn 2 torens geplaats. De witte toren werd mettertijd overbodig daar de rode toren een mechanisch, rondraaiend licht kreeg en nu nog steeds 24 uur per dag bemand is. En rode vuurtorens zijn toch altijd een beetje idyllisch hé... :) 


Hoe klein Schiermonnikoog ook is, het biedt grote waarde aan de natuur en tal van mogelijkheden dat je hier kan doen op dit zalig eilandje. Tijdens het fietsen zit ik al stiekem te plannen dat ik hier wel eens 1 weekje zou kunnen verblijven... dit is de ideale dichtbijspot om eens helemaal weg te zijn van onze drukke wereld! En kijk... op deze foto hieronder kun je in de verte de witte vuurtoren zien :) 



Bij de VVV Schiermonnikoog en het bezoekerscentrum zijn er natuurlijk diverse fietsroutes beschikbaar. Wij hebben dit niet gedaan en ons gewoon laten leiden door onze zintuigen :) Bij een langer verblijf op dit eiland zou ik natuurlijk wat meer moeite doen om het eiland te ontdekken... want hier zijn voldoende activiteiten om u niet te vervelen, lees ik hier in de Lytje Pole agenda.


Het eiland dankt zijn naam aan de eerste bewoners, de Cisterciënzer monniken van het klooster Claercamp uit Friesland, die zich in de Middeleeuwen op het eiland vestigden. Schier staat voor grijs en oog staat voor eiland = grijze monnikeneiland... die voor mij heel kleurrijk is! 


Misschien moet ik mijn titel aanpassen naar : Refreshen op Schiermonnikoog! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten