Een rondje Lauwersmeer

Het grootste en bekendste Groninger meer is Nationaal Park Lauwersmeer : een meer dat ooit als zee begon en in 1969 transformeerde tot het Lauwersmeer. Onze verblijfplaats It Dreamlân ligt 'gelukkig' dichtbij het Nationaal Park Lauwersmeer en mits een goede 'weers'voorbereiding of beter gezegd planning gaan wij de tocht doen met de fiets. Een tochtje van om en rond de 45 km en volledig plat!


Zoals je ziet op de kaart is het een natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Een gebied dat enorm populair is bij vogelaars vanwege de vele bijzondere soorten die er komen, en langs het fietspad kan je soms ook buizerds en andere roofvogels spotten die vanaf een paaltje hun territorium bespieden... én met veel geluk zie je ook de zeearend, daar het Lauwersmeergebied één van de weinge plekken is in Nederland waar die voorkomt.





De Kollumerwaard aan de zuidkant van het Lauwersmeer is een uitgestrekt gebied met grasland,moerassen, rietvelden en watervlaktes.




Nationaal Park Lauwersmeer ligt aan de Waddenzee. Door de unieke natuur en veelheid aan biotopen is de Waddenzee in juni 2009 door Unesco tot Werelderfgoed verklaard.


We rijden ondertussen verder langs de Lauwerssluizen met een kleine eet-pitstop bij Visser Vis voor lekkere Kibbeling en andere diverse vissoorten :)

We zitten al in de helft van onze fietstocht en paardenliefhebbers kunnen hier zeker ook hun hart ophalen aan de mooie 'konik'paarden die de begroeiing kort houden. Gewoon prachtig die natuur hier... zo puur, zo schoon!


And the end is near...



Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten