Tips & tricks voor propere wandelschoenen

Al verkondig ik die tips dagelijks in de winkel, ik maak er met liefde ook eens een blogpost over want een goed paar wandelschoenen kosten veel geld én hoe beter je ze verzorgt, hoe langer ze meegaan!


Als je nieuwe wandelschoenen koopt zijn ze in principe gebruiksklaar, ze zijn nog volledig waterdicht ( als er membraan inzit ), indien je lederen schoenen koopt, smeer ze dan alvast maar goed in tegen de regen, neem eventueel uw potje mee, daar bij heel veel regen leder vlugger verzadigt en trager droogt dan schoenen met een membraan. Bij langere reizen kan je ook de spray meenemen en een kleine, zachte borstel om de modder af te vegen.

1. Bij hevige modderwandelingen laat je best de modder opdrogen en nadien afborstelen, eventueel onder stromend water.

2. Laat uw schoenen gewoon drogen in een droge ruimte, niet naast een verwarming en niet in de zon daar warmte de lijm aantast en het leder uitdroogt.

3. Terwijl de schoenen nog vochtig zijn kun je ze insmeren met leder conditioner of insprayen. Als de schoenen nog vochtig zijn, staan de poriën van het leer open en kan het produkt diep in het leer doordringen.

4. Je kan ook de schoenen ( met gtx membraan ) reinigen langs de binnenkant. Het best de zool uithalen en vullen met lauw water. Het water zal wit worden door de zouten die vrijkomen uit de poriën van de Gore Tex, dit kun je een paar keer herhalen tot je klaar water hebt. Je laat de schoenen wederom gewoon drogen in een warme, droge ruimte, eventueel met wat keukenpapier erin.

5. Controleer ook regelmatig de staat van uw inlegzolen en veters, stiksels en veterhaken, deze horen ook bij het onderhoud maar worden meestal vergeten...

Het regelmatig dragen van uw wandelschoenen verlengt de levensduur. Gebruik je ze een lange tijd niet, dan kan de zool uitdrogen. Bij schoenen met een stootrand kan je ook eens een laagje vaseline leggen, dit werkt heel goed tegen het uitdrogen van de rubberen top. Goed opbergen in een linnen zak of doos, het liefst in een droge geventileerde ruimte want in een vochtige ruimte kunnen ze beschimmelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten