En 2015, je vais à Mons. Et toi?

Et voilà! Benieuwd naar wat we het afgelopen 'warme' weekend gedaan hebben in Mons/Bergen?
Voor ons was Mons een nieuwe uitdaging als stadsbezoek, want buiten de reportage van Vlaanderen Vakantieland wisten we niet wat we van deze Waalse stad konden verwachten op gebied van 'city-life' én wat heeft de stad te bieden als culturele hoofdstad? We hadden natuurlijk wel vernomen dat het kunstwerk van Arne Quinze 'The Passenger' is ingestort - maar het kunstwerk komt blijkbaar terug - en de werken voor een nieuw futuristisch treinstation (Calatrava)  zijn stilgelegd wegens een financieel probleem...Maar ondanks dit alles waren wij aangenaam verrast door deze charmante stad waar door de hete temperatuur en warme wind een zuiderse frans/italiaanse sfeer waaide... relaxte en vriendelijke mensen die ook een mondje Nederlands praten, en dankszij onze greeter hebben wij dan ook een beetje de geschiedenis van de stad leren ontdekken. Maar de lonk naar de terrasjes was sterk want het was een dorstig weerke!

Ziehier dan het foto-verslag van deze culturele hoofdstad Mons2015, de urban installaties in de stad.

1. Bonjour Mons



2. Centre ville



3. City says no - Inject love



4. Cinetismons - Sebastien Preschoux



5. True Story - Calvin Dussart & Charles Myncke 



 6. Panorama - Atelier Pica Pica



7. Biografias - Alicia Martin



8. Ici passera la phrase




9. Spread your wings - Filip Gilissen



Als afsluiter van de dag kan ik zeker het nieuwe museum van de Doudou aanraden. Dit gaat over de Ducasse de Mons, een folkoristisch feest dat in 2005 erkend is door UNESCO en illustreert het enthousiasme en de inzet van honderden mensen die zich het hele jaar inspannen om deze traditie voort te zetten. Het museum bevind zich op de Grand-Place en ze spreken er ook Nederlands! Chapeau!

Vanaf 17.07 tot 26.07 wordt de stad een Sun City. Een labyrint van 8000 zonnebloemen vormen een doolhof op de Grote Markt. Het collectief Art Point M van kunstenares Fanny Bouyagui nodigt je uit om te verdwalen en raadsels op te lossen, haar hedendaags universum is een warme knipoog naar Van Gogh.

Voor mensen die hun wagen vlot in de stad willen parkeren is er een open,kleine parking aan Place de Bootle, kom er vroeg, dan is er zeker nog plaats en ben je heel dicht bij het centrum. Deze plaats is tevens ook waar de installatie 'City says no' staat.

Merci Mons, je reviens!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten