Agia Roumeli

Dag 5 van onze wandelreis valt helaas letterlijk en figuurlijk in het water... De avond voordien hadden we bericht gekregen van onze contactpersoon van het Zuiderhuis dat er heel slecht weer op komst is. Bij deze kregen we dus dan ook de melding om de wandeling naar onze volgende bestemming Loutro niet aan te vatten te voet, maar indiens mogelijks met de boot. Het stormweer bracht ondertussen nog een stroompanne teweeg, over toch een groot deel van het eiland, dus daar zaten we eventjes vast in Agia Roumeli om dan de (enigste) boot te nemen in de late namiddag om 17.30 uur. Deze stroompanne heeft wel nog geduurd tot in de late avond... Minder erg voor ons, veel erger voor de horeca ter plaatse, maar de Griekse solidariteit en hospitaliteit naar ons toe was hartverwarmend, ze bleven ons bedienen alsof er niets aan de hand was. Ondertussen geraak je natuurlijk aan de babbel en kom je wat te weten over het leven in dit rustige, zalige dorpje. Welkom in Agia Roumeli :)



Agia Roumeli staat vooral bekend als het eindpunt van Samariakloof en/of ook het startpunt van de 'lazy-way' wandeling naar het smalste punt van de Samariakloof :) De Samaria-toerist kan dan hier in Roumeli de boot nemen terug naar een verdere bestemming of je kan er -zoals ons- er een nachtje verblijven. Eenmaal de boot met de toeristen zijn verdwenen voel je de rust neerdalen in dit authentiek Kretenzer badplaats-dorpje. Geen massa-toerisme hier, hier ben je op je plaats als je wilt genieten van de rust, de natuur, de zee met zijn verlaten zwarte stranden en met de bergen op de achtergrond. Het voelt precies aan als een filmdecor. In het verleden was de locatie van Agia Roumeli bevoorrecht, via het pad van de Samariakloof was er een verbinding met het noorden van het eiland. Terwijl de bergen fungeerden als vesting, als extra bescherming in tijden van bezetting. 4000 jaar geleden was het hier ook een belangrijk gebied voor hout export. Je kan hier dus enkel te voet of per boot geraken...weg van de bewoonde wereld.




Tegwoordig is er veel veranderd en de -weinige- bewoners hebben zich moeten aanpassen aan een veel modernere manier van leven. Het Samaria-toerisme is de belangrijkst bron van inkomsten. Er zijn logementen bijgekomen, er zijn een paar tavernes en cafés en er is er een mini-market. Kleinschalig en toch meer dan genoeg. Een deel van het strand bestaat uit grote keien en het middelste deel uit fijne kiezels, het water is hier prachtig en schoon. In de winterperiode is hier niemand meer daar alles er is afgesloten van water en elektriciteit... enkel de geiten blijven bestaan.






Samariakloof

Op dag 4 van onze wandelvakantie staat de afdaling van de Samariakloof op ons programma. Ondertussen al veel van gehoord en gelezen, en alles spreekt wat tot de verbeelding. We zijn gewaarschuwd voor de 1ste km van de start, dat deze de meest uitdagende zijn én dat we op tijd moeten vertrekken zodat we de bussen met toeristen voor zijn. Gelukkig was het bij ons een rustige start, we zijn om 9.00 uur vertrokken, en er was ook geen sprake van massa-drukte, het weer was ideaal...alleen is de start inderdaad wel een pittige :), haast u vooral niet en doe op eigen tempo.


De Samariakloof is geopend vanaf 1 mei tot half september en de toegang is 5 Euro. Let wel, hou dit ticket goed bij, het zal u gevraagd worden bij de uitgang om zeker te zijn dat er niemand in de kloof achterblijft aan het einde van de dag. En... al naargelang de weersomstandigheden is de kloof geopend voor wandelaars, wij hadden nog geluk want de dag nadien was ze gesloten wegens slecht weer.

Starten doe je op een hoogte vn 1.250m en daal je in de eerste paar kilometer zo'n 750m af. Dit gaat niet over een goed aangelegd pad, het is er vrij steil en uit rotsen gehakt.


De Samariakloof is in 1962 tot Nationaal Park bestempeld. De kloof start in de buurt van Omals en eindigt in het zuiden bij de Libische Zee, en is 18km te bewandelen. Er zijn rustpunten en waterkraantjes onderweg. Aan het oude dorp Samaria zijn er bankjes en picknicktafels. Er zijn daar ook enkele toiletten én een hulppost. Bij het verder wandelen loopt de weg langs de rivierbedding. Van hier af vernauwt de kloof, en wandel je afwisselend over een pad en de bedding van de rivier. Dan kom je aan de rustplaats Christos. Daarna kom je aan het nauwste punt van de kloof, de 'ijzeren poort', de breedte is er 3 meter en de flanken zijn meer dan 500m hoog.










Na deze pittige afdaling / wandeling kom je aan in het kustplaatsje Agia Roumelia, aangekomen in het zuiden van het eiland. Van hieruit kan je de boot nemen naar Loutro, Chora Sfakion en Paleochora. Of je kan er natuurlijk ook 1 nachtje verblijven, zoals wij deden. Als de Samaria-toeristen weg zijn is/was het er zalig rustig én hadden we het strand en de blauwe zee voor ons alleen...

Berghut van Kallergi

Na 2 dagjes relax in Chania is het tijd geworden om onze wandelbenen in te smeren...Tijd voor dag 3 :) Een taxi (zit in ons wandelpakket ) brengt ons naar dichter naar de bergen. Na ongeveer 1 uur rijden komen we aan in Omalos. We krijgen een korte briefing van de sympathieke vrouw des huizes en kiezen voor de korte wandeling in het Omalos plateau, richting de Kallergiheuvel.














Tijdens de klim naar de Kallergi hut heeft men zoals je ziet een super mooi zicht op het 1.080 meters hoge Omalos plateau omgeven door de Witte Bergen : de Lefka Ori. Het is een wandeling van ongeveer 3 à 4 uur naar de Kallergiheuvel, gelegen op 1.650 m hoogte, die een mooi uitzicht biedt op de beroemde Samariakloof dat onder ligt. De Kallergi hut is gebouwd in 1971 door de Griekse mountaineering club van Chania en is sindsdien een refuge voor bergbeklimmers.

Chania, Italiaanse parel van Kreta

Welkom in Kreta, welkom in Chania... De start van onze 8-daagse individuele wandelreis 'Kreta, goddelijk wandeleiland', georganiseerd door het Zuiderhuis. Chania, soms ook vertaald als Hania of Xania is een gemeente én de op een na grootste stad van het Griekse eiland, met ook een eigen luchthaven. De stad is gelegen aan de noordkust in het westen van het eiland, en was tussen 1841 en 1971 de hoofdstad van het eiland Kreta. Nu misschien wel de mooiste stad van het eiland, omdat er veel Grieken wonen en hierdoor heel authentiek gebleven is. De stad is echter ook redelijk toeristisch mede danskzij de prachtige historische binnenstad gesitueerd rondom een mooie Venetiaanse haven. De invloeden van de verschillende culturen zijn in deze stad heel goed bewaard gebleven. Vrolijk gekleurde huisjes, knusse steegjes, pittoreske straatjes met natuurlijke veel leuke eethuisjes en barretjes. We hebben ons laten verdwalen in de stad en zijn dan ook nog een namiddag geweest gaan chillen op het nabije stadsstrand Nea Chora beach. Deze buurt is minder toeristisch maar absoluut niet minder gezellig. De lokale sfeer is hier duidelijk nog goed aanwezig, de prijzen van de eethuisjes zijn hier dan ook minder duur dan in het historische centrum :) Let's have some raki!