Sandhamn

Valkömmen till Sandhamn, litet paradis...Ja, het paradijs bestaat dus echt én is bij deze gelegen op 50 km van Stockholm, op 2.5 uur varen met de Cinderella boot. Tevens een prachtige gelegenheid om door de prachtige Archipelago of in het Zweeds de 'Stockholm Skärgård' te varen, een archipel van 24.000 eilanden. Met als laatste eiland, pal voor de open Baltische Zee : het eiland Sandhamn.
De jachthaven van Sandhamn is trouwens al 200 jaar een ontmoetingsplaats voor zeelieden en wedstrijdzeilers én een geliefde vakantiebestemming voor de stedelingen van STHLM. Met het bijhorende SeglarHotellet in zijn typische stijl is het daar dan ook zalig vertoeven.We hebben er 3 nachten doorgebracht. Een hotel met een eigen typische (Zweedse) sfeer, heel relaxed verblijven, vriendelijke bediening, lekker eten en drinken, alles mag én niets moet, alleen op tijd reserveren voor 's avonds :) Maar dan nog waren ze altijd paraat naar het zoeken voor een plaatsje. Af en toe waren er ook feestjes in het hotel, want drinken mag in Zweden alleen in combinatie met eten, maar van lawaai hebben wij echter niet veel gemerkt, geslapen als een roosje.
Het eiland is vooral bekend voor de t.v serie van 'Sandhamn Murders' en trekt bij deze dan ook veel dagjestoeristen aan om de bekende plaatsjes op te zoeken. Maar ook dit is redelijk meegevallen, absoluut géén last gehad van massa-toerisme, alleen maar van stekende muggen 's avonds :)
Sandhamn is en was een oase in onze vakantie. Als de toeristen terug weg varen valt de stilte weder over het eiland. Om dan opnieuw in alle solitude te genieten van zijn natuur én de gezellige sfeer, het ultieme eiland gevoel. Géén auto's, enkel old-school fietskarren die door jong en oud bereden worden. Van stadje naar strand, van strand naar stadje. Met ganse gezinnen op of met een karrevracht vol boodschappen, gewoon zalig om te zien en mee te maken, zoveel charme. In een paar kilometer wandel je een prachtige omgeving afwisselend door bos naar strandjes, telkens met prachtige uitzichten en langs mooie zomerhuisjes 'Sommar Huset'.
Wij zijn enorm blij dat wij deze combinatie gemaakt hebben met Stockholm, vooral als je van rust en ruimte houdt, is dit eiland absoluut een langer bezoekje waard!




















Hejdå Sandhamn!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten