Le Mont St-Michel ' Merveille de L'occident '

Altijd al willen de legendarische Mont Saint - Michel willen bezoeken en deze keer is het er dan toch eens van gekomen :) weliswaar dankzij de dochter des huizes die er vorig jaar op schooluitstap naartoe is geweest... dus was ik wel een beetje getriggerd door haar enthousiasme en hebben we de schooluitstap een jaartje later nog eens overgedaan. Het zonnige weer in de 2de helft van de paasvakantie speelde natuurlijk mooi in ons voordeel én we hebben er meteen een mini-roadtrip van gemaakt, wel met een vaste basis in het dorpje Pontorson , zo'n 10 km van de Mont en een perfecte uitvalsbasis voor onze andere bezoekjes. Vroeger tussen 1901 en 1938 werd de verbinding tussen de stad Pontorson en Mont Saint - Michel zelfs door een stoomtrein verzorgd. Daardoor verloor de Mont Saint - Michel wel zijn maritiem karakter maar dankzij de recent uitgevoerde werken is de eilandstatus van de rots terug hersteld.



De Mont Saint - Michel gelegen in Normandië, van gevangenis tot bedevaartsoord tot internationaal trekpleister. Gebouwd op een rotsachtig eilandje dat als titel ' Wonder uit het Westen ' kreeg en omgeven is door prachtige baaien. Als het u lukt probeer dan vooral 's avonds - als menig toerist weg is - na te genieten van de rust én...  voel ik daar een zweem van spiritualiteit rond ons :) ? Ongelooflijk hoeveel ' zen ' er hier in de lucht hangt!



Vroeger kon je via een brede weg tot aan de voet van de Mont Saint - Michel rijden en zelfs pal voor de ingang parkeren. Gelukkig is dat nu niet meer mogelijk. De weg en de parkeerplaatsen werden in 2015 afgebroken en vervangen door wandelpaden én een voetgangersbrug. Een ander bouwwerk die die heeft bijgedragen om de Mont zijn maritiem karakter te behouden is de stuwdam. Ook een mooie plaats om er even te stoppen en te rusten op de houten zitplaatsen en natuurlijk met een prachtig zicht op de Mont. Sinds de stuwdam in gebruik is, kunnen de afzettingen middels het dagelijks lozen van het water - tijdstippen hangen natuurlijk wel af van de getijden - op natuurlijke wijze naar zee worden afgevoerd.



Dit getijdeneiland, bij laag water valt de zeebodem droog, bij hoog water is het ingesloten door de zee. Deze schommelingen kunnen variëren naargelang de stand van de maan en de zon ten opzichte van de aarde. Wanneer de zon en de maan bij volle maan in een rechte lijn met de aarde staan, is het springtij, en bereikt de vloed overal in Europa zijn hoogste stand!





Door de kleine straatjes wandelen we verder naar de abdij van Mont Saint - Michel. Zowel een befaamd klooster als een onneembaar fort tijdens de Honderdjarige Oorlog, én ook één van de meest bezochte pelgrimsoorden van de christelijke middeleeuwen. In 1874 werd de abdij gerestaureerd door de Franse Dienst Monumentenzorg en werd het gebouw opengesteld voor het publiek.


Voor het bezoeken van de abdij hebben wij onze tikkets op voorhand online aangekocht, ik kan dit alleen maar aanraden want er stond een lange rij...


Maar niet enkel de geschiedenis van de abdij is de 'must-do' van de rots, het prachtig pré-zomer weer liet ons ook de omgeving van de baai van haar mooiste kant zien met zijn eindeloze ruimte.



De Mont Saint - Michel staat op de lijst van werelderfgoed Unesco, maar tevens ook de baai die gesitueerd is tussen de Bretonse Pointe de Grouin - Cancale - en de Normandische Pointe de Champeaux, richting Granville.




Nuttige tips :
                       * Met de auto kunt u terecht op de grote parkeerterreinen die genummerd zijn. Aan de ingang van het parkeerterrein neemt u een ticket dat u zorgvuldig bewaard. Na het bezoek betaalt u aan de uitgang van de automatische kassa's. De prijs van de shuttledienst inbegrepen.
                       
                        * Van het parkeerterrein naar Mont Saint - Michel is het ongeveer 45 min. te voet.
Er zijn 3 mogelijke routes. De minste is de centrale route, dit is meer een route naar een commerciële zone met hotels, restaurants en een soort mini-supermarkt. Dit gaf ons een beetje een Disneyland gevoel.

                        * Er zijn ook parkeerterreinen voor fietsen vlakbij de stuwdam, langs het westelijke traject : route Les berges du Couesnon, vlakbij de stuwdam en ter hoogte van parkeerterrein 9.

                        * Het auto parkeerterrein is goedkoper 's avonds na 19.00 uur, dan hebben wij 4.50 euro betaald.

                        * Elke dag brengt een shuttledienst u vanaf 7.30 uur 's ochtends in ongeveer 12 minuten naar de Mont Saint - Michel. Er zijn verschillende vertrekplaatsen, alles is heel goed aangeduid met als terminus 350 meter voor de berg.

Logeeradres : Aux portes de Mont Saint -Michel : Mont B&B



* Photo credits : De Laender Pascal * 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten