Nieuwpoort Stad & Bad

Voor wie geen verre reis in het vooruitzicht heeft, maar er toch eventjes tussenuit wil knijpen is onze Belgische Kust altijd een fijne optie voor een supergezellige dichtbij vakantie! Als geboren Koksijdenaar doe ik graag research aan  'het zeetje' en bij deze gelegenheid neem ik jullie mee naar Nieuwpoort. Deze kuststad is gelegen aan de Westkust tussen Oostduinkerke en Westende, en bestaat uit 2 delen, Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. Je kan uiteraard altijd zelf kiezen waar je start... maar misschien is het geen slecht idee om te starten aan het Koning Albert I-monument in Nieuwpoort-Stad.


Het Koning Albert I-monument werd opgericht als een blijvende hulde aan alle Belgische frontsoldaten en hun aanvoerder, Ridder-Koning Albert. Het is gelegen net buiten de stadskern, op de rechteroever van de Ijzer, bij het sluizencomplex de Ganzepoot. Dit is tevens de uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te gaan beluisteren in het bezoekerscentrum Westfront.


Onder het monument heeft Nieuwpoort een eigentijds en interactief bezoekerscentrum ingericht. Met als hoogtepunt een projectie van het tot leven gewekte Ijzerpanorama, oorspronkelijk een schilderij van 115m lang bij 15m hoog. Westfront toont u ook het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte, waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht. Stapsgewijs voert de tentoonstelling u binnen in de Groote Oorlog... wij worden er toch maar weer eventjes stil van ...


Vergeet ook niet de lift of de trap te nemen naar de balustrade van het Koning Albert-I monument om er te genieten van het panorama over de kust en de polders van de Westhoek.



Eenmaal terug op de begane grond zetten we onze uitstap verder richting de bekende Vismijn van Nieuwpoort.


We zijn  nog altijd in Nieuwpoort-stad én hier dicht bij de Vismijn zijn dan ook de meeste viswinkels gelegen... menig toerist stopt hier de zondagnamiddag om dan met de gevulde frigo-box richting binnenland terug te keren... een leukere souvenir bestaat er niet!

Maar laten we nu onze tocht verder zetten richting Nieuwpoort-Bad... naar het zeetje! Langs de mooie R. Orlent promenade, langs de havengeul, ligt een fiets- en wandelpromenade die de perfecte verbinding vormt tussen het historische centrum, de Kaai en de badplaats.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten