Toblach / Dobbiaco, poort tot de Dolomieten!

 Zuid-Tirol is het zuidelijke deel van de landstreek Tirol en de meest noordelijke autonome provincie van Italië met als hoofdstad Bozen / Bolzano. De streek is er drietalig met als hoofdtaal Duits, gevolgd door het Italiaans...in de streek staat ook alles aangeduid in die 2 talen. Maar, er is nog een oude taalvariant nl. het Ladinisch, dit is een een Alpenromaans ( reto-romaans ), een taaltje waar je dus niets van verstaat...
Toblach / Dobbiaco is een gemeente in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. De gemeente ligt ongeveer 1.241 meter hoogte boven zeeniveau en wordt gezien als de toegangspoort tot de Dolomieten.
Vanuit Toblach kun je prachtige wandelingen maken door de Dolomieten, gekend voor zijn grillige bergtoppen en steile rotswanden. In de omgeving heb je ook de Toblacher See of Lago di Dobbiaco...klinkt mooier in het Italiaans...waar je op het turquoise water kan roeien en een frisse duik nemen bij hete temperaturen!



Het Lago di Dobbiaco ligt op 1259 m boven zeeniveau in het dal Valle di Landro / Höhlensteintal, dat het dorp Dobbiaco verbindt met Cortina d' Ampezzo. Het meer ligt in het natuurpark van Sesto en Fanes-Senes-Braies / Prags en is één van de laatste overgebleven wetlands in Zuid-Tirol. Toblacher See is vooral bekend om in het voorjaar zeldzame soorten trekvogels te bewonderen als ook 1 van de mooiste forellenmeren van Zuid-Tirol ( insiders tip ). Wij hebben de wandeling rond het meer gedaan en deze is heel goed geschikt voor kinderen en oudere mensen....


Onze vaste stek voor onze vakantieweek, georganiseerd door Te Voet was Hotel Rosengarten, wederom een goed hotel, met een goede keuken en een super bediening! Een comfortabel hotel met gezellige ingerichte kamers, allen met bad of douche ( of sauna ) , w.c, balkon of terras. Het hotel ligt op 10 minuten wandelen van het centrum van Toblach / Dobbiaco. Een ruime gratis parking aan het hotel, een berging voor eigen fietsen, of je kan er ook fietsen/mountain bikes huren. Gratis Wifi, en gasten van het hotel krijgen gratis toegang tot het zwembad Acquafun in Innichen.


Maar natuurlijk heb je ook de keuze om niet overdekt te gaan zwemmen en te genieten van het mooie landschap. In Dobbiaco heb je een mooie sportzone met een verzorgd open lucht zwembad waar het zalig vertoeven is. Let wel...hier is het betalen.



De reisweg naar Toblach is ongeveer 1100 km rijden vanuit Antwerpen/Brussel, hou rekening met af en toe eens een file in Duitsland.
Tijdens de vakantiemaanden zijn er meestal files aan de Brennerpas.
Om eventuele fileleed te vermijden kan je de Brennerpas op voorhand betalen. Met de "videomaut" betaal je op voorhand en geef je jouw nummerplaat op. Op de Brennerpas herkennen ze je nummerplaat en de slagboom gaat voor je open.
Getest en goedgekeurd!
Videomaut Brenner

Ciao! Auf wiederhören!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten