Maneki Neko

Iedereen heeft ze wellicht al gezien, geen japans restaurant, winkel of andere zaak is compleet zonder Maneki Neko, de wuivende gelukskat!
Eigenlijk betekent Maneki Neko: wenkende of lonkende kat. Het wenken doet de kat door middel van zijn omhooggehouden voorpoot, zijn palm naar voor, voor de Japanners nl. het teken van wenken. Houdt de kat zijn rechtervoorpoot omhoog, dan brengt hij geluk en geld - meestal in de vorm van een spaarpot - wenkt hij met zijn linkervoorpoot, dan trekt hij hiermee klanten, goede zaken en bezoekers aan....Bij mij is dus zijn linker :) , dus er zal hier veel bezoek over mijn vloer komen! Houdt hij zijn beide voorpoten omhoog, dan beschermt hij het huis en het bedrijf.


Eén van de meest bekende legenden is die van de kat van de Goutokuji tempel.
De arme priester van de tempel zorgde voor zijn kat, Tama. Op een stormachtige dag zat Tama buiten de tempel zich schoon te likken toen een rijke landheer onder de boom naast de tempel zich schuil hield voor de storm. Op dat moment zag de landheer Tama zitten, hij zag de kat naar hem wenken en liep op de kat af. Op dat moment sloeg de bliksem in de boom. De landheer was aan de dood ontsnapt, rende de tempel in en was de kat en de priester heel dankbaar. Hij beloonde hem met cadeaus en verspreidde zijn verhaal. De tempel kreeg weer meer bezoekers en werd weer welvarend, vandaag de dag staat deze tempel blijkbaar vol met Maneki Neko's en worden er vooral veel katten begraven....

Alléé toch wel een superleuk verhaal zeker ;)
En ik ben er zeker van, dat je nà het lezen van dit blogartikel je er nu zeker zal op letten!

De groetjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten