Velkommen til Roskilde havn


Welkom in Roskilde, één van de oudste steden van het Deense Rijk. Roskilde ligt 40 km ten westen van Kopenhagen én was de hoofdstad van Denemarken van de 10de tot de 15de eeuw. De strategische ligging van de stad, diep in een beschutte fjord bijna volledig door land omringd, maakte van Roskilde een belangrijk handelscentrum. De stad heeft in 1998 haar duizendjarige bestaan gevierd. Wij waren er eventjes kortstondig - 1dag/1nacht - op bezoek. En neen dit was niet voor het jaarlijkse Roskilde festival :) maar wel degelijk om die mooie herstelde karkassen van 5 vikingschepen te bewonderen in het mooie Vikingschipmuseum. Toch wel een kleine aanrader!

Eens binnen in het museum, aan de rand van het water, heb je via grote panoramische ramen een prachtig uitzicht op de fjord. Stel u eventjes horizontaal op met zo een vikingschip en je begrijpt het plaatje :) Hier staan de 5 originele -gave karkassen- vikingschepen tentoongesteld.

Enkele 100 jaren geleden verwachten de inwoners van Roskilde een vikingaanval. Ze beslisten om 5 vikingschepen vol geladen met keien te doen zinken, om vreemde aanvallen te verhinderen. Op die manier werd de haven geblokkeerd en konden de vikingen niet aan land komen. De scheepswrakken werden pas 10 eeuwen later teruggevonden in 1962. De wrakken van Skuldelev werden uit de modder gehaald, onmiddellijk behandeld en haarfijn gereconstrueerd. De 5 boten hier tentoongesteld, zijn allemaal verschillend, van koopvaardijschip tot 'drakar'. Als aanvulling op een bezoek aan de boten zijn er glazen kasten die de geschiedenis van de Vikingen illustreren. Voor de kleinsten onder ons is er speelse vikingruimte én natuurlijk een gift-shop met alle leuke viking-gadgets :)

Naast het Vikingmuseum heb je dan eigelijk de haven met een aantal werkplaatsen waar oude schepen worden hersteld en gereconstrueerd. Langs de kaden kun je een 30 tal boten bewonderen. Wie met kinderen op stap is kan er ook workshops volgen. Maar ik meen ook bij deze te hebben gezien - voor de grote dapper vikingen onder ons - dat je er ook vanalles kon volgen o.a : touwslagerij, vlechten en smeden. Of misschien liever een tochtje met een Vikingschip? Verlaten en binnenvaren van de haven, zo een 40 a 50 min. Is wel niet inbegrepen in het toegangskaartje.



Ik mag natuurlijk de Domkirke/Kathedraal (Werelderfgoed) niet vergeten te vermelden, maar die hebben wij enkel bewonderd langs de buitenkant. Een immense kerk van rode baksteen. Hier liggen talrijke Deense koningen en koninginnen begraven, 37 in totaal. Na een grote brand in 1443 werd de Kathedraal heropgebouwd en later werden er nog verschillende kapellen aan toegevoegd. En met haar hoge spitsen steekt ze uit boven het centrum van Roskilde, waarvan ze het embleem is.



Logeren deden wij via Airb&b : @Sylvest House , Sankt Claravej. Gelegen rechtover het Vikingmuseum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten