Het Paul Delvaux Museum

Van een koude regenachtige dag iets moois maken of gewoon zin een wandeling in de rustige straatjes van Sint-Idesbald / koksijde dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het Paul Delvaux Museum.

Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Brussel heeft gewoond, was Paul Delvaux altijd erg gehecht aan de Belgische Kust. Hij kwam vaak in Sint-Idesbald waar hij het noorderlijke licht bewonderde. In deze kleine badstad, ook wel eens het 'Latem-aan -zee' genoemd trok ook andere kunstenaars aan, zoals Georges Grard, met wie hij dan ook een sterke vriendschapsband mee had. tijdens het seizoen '20 belicht het museum dan ook de sterke band tussen de 2 kunstenaars, verspreid over de verschillende zalen. Een fantastisch mooie tentoonstelling met de beelden en werken van Grard die een intieme dialoog aangaan met de werken van Delvaux. Alles is mooi uigebeeld en uitgelegd aan de hand van foto's en teksten waarbij je eigenlijk de artistieke vriendschap van deze 2 kunstenaars zodanig kan meebeleven.

Het Paul Delvaux museum is trouwens een heel gezellig museum en toont op meer dan 1.000m² aan vernieuwde ruimte de grootste verzameling ter wereld van deze surrealistische schilder. Het is ingericht in een typische kustwoning waar de schilder nog zelf heeft geholpen om het museum tot stand te brengen. Hier treed je echt binnen in de wereld van Paul Delvaux (1897-1994 ), waar je kennis maakt met zijn levensverhaal, de befaamde fresco's, aquarellen,schetsen, tekeningen... een supermooie collectie waarin je de evolutie van zijn werk op een aangename manier kan volgen in een aangename setting. Vooral zijn laatste werken toen hij bijna volledig blind was zijn heel indrukwekkend!

Nadien je kan van al dit moois nog na-genieten op het gezellige terras of rondsnuisteren naar een Delvaux-souvenir in de kleine shop. En even voorbij het ingangspoortje,in de tuin, kun je trouwens al een werk bewonderen van goeie vriend Georges Grard, 'La Caille'.

* Ik zou een fabelachtig schilderij willen maken, waarin ik zou leven, waarin ik zou kunnen leven *

Geen opmerkingen:

Een reactie posten