D-Day moments @ Pointe du Hoc & Omaha Beach

Het is onze laatste dag in ' La douce France ' en met dat mooie weer willen we natuurlijk nog niet naar huis. Dus... beslissen we om een klein 'détourke' te doen richting de D-Day Beaches. Nu we hier in de streek zijn is het eigenlijk wel een beetje een must-do en hebben we eigenlijk niet lang getwijfeld om te gaan zien. Het is trouwens de ideale geschiedenisles voor onze dochter, met haar papa als super verteller over de bloedige maar ook moedige gevechten die zich in deze streek hebben plaats gevonden.

We rijden van Pontorson richting Pointe du Hoc in Cirqueville-en-Bessin, gelegen langs de Normandische kust.




Het terrein is gratis te betreden en is na zoveel jaar nog steeds als een maanlandschap bezaaid met diepe bomkraters en betonnen bunkers waarvan er enkele te bezichtigen zijn. Het is er niet druk en er heerst een ingetogen sfeer... Luisterend naar de verhalen van onze verteller en tevens kijkend naar de krijtrotsen die de troepen - het 2e U.S Ranger Battalion - met hun touwladders de klif omhoog klommen om de Duitse artilleriebatterij uit te schakelen, kan je alleen maar een enorm groot respect voelen voor wat er hier gebeurd is. Onbegrijpelijk én onbeschrijflijk....






Sinds 1979 is de American Battle Monuments Commission verantwoordelijk voor het behoud van de bunker, die bedreigd werd door erosie van de klif.



Vierville-sur-Mer strekt zich uit over Omaha Beach. Hier leden de Amerikaanse troepen op D-Day zware verliezen, vandaar de trieste bijnaam ' Bloody Omaha '.






*De D-Day beaches,van nederlaag tot overwinning én bevrijding... Never to forget!*


* Photo credits : De Laender Pascal * 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten