En Route! #De Franse Westhoek

De herfstvakantie is er om eventjes uit te waaien in mijn 'habitat' Koksijde én dit gaat natuurlijk altijd gepaard met de nodige uitstapjes in de - nabije - buurt. Eventjes van de Westkust over de Belgische grens 'en route' naar de Franse Opaalkust. Een half uurke rijden maar en 'soyez le bienvenu' aan deze kust van de Vlaamse Duinen... Hier kan je oneindig genieten van het strand en de duinen, én de geschiedenis van de streek krijg je er gratis bij!


De gids van de familie 'opa zee' brengt ons naar Leffrinckoucke, een kleine gemeente net over de grens in Frans - Vlaanderen aan de Noordzee, de Opaalkust. Op het strand ligt een bunker uit 1944 bedekt met 350 m² stukjes spiegel. Dit is tot stand gebracht van een onbekende kunstenaar, die zichzelf 'Anonyme' noemt... zonder enige vorm van toestemming heeft hij of zij deze daad verricht... een fantastische uiting van artistieke vrijheid! Het werk noemt 'Réfléchir' met als bedoeling dat mensen nadenken over oorlog, licht en vrede.





De wandeling hier in de agglomeratie van Duinkerke zetten we al wandelend verder langs de 'lange' boulevard van Malo-les-Bains richting FRAC Grand Large.



Het Fonds Régional d'Art Contemporain, Grand Large is een oude scheepswerf van 5 verdiepingen met doorschijnende ramen in kunststof die zorgen dat je overal rondom rond kunt genieten van prachtige vergezichten. Even buiten het toeristische centrum van Dunkerque , gelegen in de haven bijna aan zee.


Het FRAC Grand Large - Hauts-de-France heeft een collectie met meer dan 1600 kunstwerken en designvoorwerpen van de jaren 1960 tot vandaag. Het zijn geen musea maar kopen kunst aan om ze te exposeren aan een breed publiek. Ze organiseren ontmoetingen en geeft boeken uit. In heel de regio sensibiliseert het FRAC rond de actuele kunst.  De ingang is 2 à 3 Euro en ook al ben je geen grote 'moderne' kunstliefhebber, geniet dan volop van het prachtige vergezicht op de stad, zee en strand :)










* Over de Schreve * 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten