Leo

Gent heeft er een nieuwe 'mooie' attractie bij en dit moet je gewoon komen zien! Neen... ik heb het niet over de 2 nieuwe kunstwerken op de Korenmarkt, want daar moet ik -sorry- nog een beetje aan wennen... Ik heb het over 'Leo'! De vinvis of baleinwalvis meegevoerd van verre oorden, die vast kwam te zitten op de bulksteven van een vrachtschip, dit op 9 november 2015 met als eindbestemming de Gentse haven.  De vinvis van 12 meter lang is vernoemd naar de patroonheilige van de dag dat hij aanspoelde : Leo.
De Gentse universiteit voerde er onderzoek op uit en maakte het karkas volledig schoon... chapeau!
Marjan Doom, morfologe aan de UGent kwam met het idee op de proppen om het skelet op te hangen in de Sint-Baafskathedraal ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Universiteit.


Leo werd opgehangen in de koorgang achteraan de kathedraal. Het skelet is 11 meter lang en weegt 600 kilo. Leo is tevens het paradepaardje van het project Out of the box ', daarmee wil UGent haar collectie tonen aan de wereld, verspreid over diverse locaties te Gent. Een ontmoeting tussen wetenschap en stad. Vlakbij het skelet kan je de wetenschappelijke uitleg beluisteren en het gedicht bewonderen van Peter Verhelst, die je ook kan meevolgen op het filmke hierboven. De reden waarom dat de walvis in de Sint-Baafskathedraal hangt heeft trouwens een religieuze, symbolische betekenis en verwijst naar het Oude Testament, het verhaal van profeet Jona.


De expo opent zijn deuren op 4 locaties : Sint-Baafskathedraal, Museum Dr. Guislain, Sint-Pietersabdij, Design Museum en loopt van 7 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018.

* Go, see & enjoy! *   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten