Da Madeira com amor!



Madeira...nooit gedacht dat dit eiland mij zo zou betoveren...Vertrokken zonder al te veel verwachtingen, teruggekomen met een rugzak vol heimwee aan de mooie herinneringen. Het gunstige klimaat, de ruisende watervallen, de geurende laurierbossen, de prachtige levadawandelingen, het keienstrand, de lekkere koffie... én de vriendelijke eilandbewoners!
What more can i say...we have become true 'Madeiralovers'! Thanks to our guide Paulo with his interesting islandstories.

1. Ponta do Sol 



Dit kleine paradijsje ligt in het Zuidwesten van het eiland. Een vredig mooi dorpje aan de Atlantische Oceaan. Tevens de zonnigste plaats van Madeira - punt van de zon - met een uitstekend keienstrand, een relaxte sfeer én mooie zonsondergangen.
' Amo-te daqui até à Ponta do Sol '

2. Estalagem da Ponta do Sol 



Een stijlvol klifhotel met een schitterend uitzicht op het dorpje, de terrasvormige heuvels en bergen én de Atlantische Oceaan. Markante bruggen en torens verbinden de gastverblijven met de traditionele bar en het glazen restaurant. Uitstekende service en prijs-kwaliteitsverhouding!
The hotel was created trough the renovation of an old 'quinta'. The architect responsible was Tiago Oliveira. The result is a blend of a individualistic comtemporary style with the original buildings and surrondings.

3. Levada



Levada komt van het Portugese woord 'levar' = transporteren en betekent dus zoveel als transportweg. Een mini-kanaal of irrigatiekanaal, niet breder dan een beek, dat het water uit de bronnen van het noorden transporteert naar het zuiden. De paden naast de kanaaltjes zijn nu goed onderhouden wandelpaden én zorgen voor prachtige levadawandelingen over gans het eiland.
1400 kms of aquaducts that were built along the centuries, carry the necessary water for irrigation.

4. Taxi 0528


Paulo is ons komen oppikken aan de luchthaven van Funchal en is ondertussen een goede vriend geworden. Twijfels om een wagen te huren - met 2 gezinnen - dan huur je het best een taxibusje en is een rondrit à la carte met Paulo de beste optie. Hij kan als de beste over zijn eiland vertellen - in een perfect Engels - én heeft ons de mooiste hoekjes en kantjes van het eiland laten zien. Hij is tevens ook de vaste taximan van de estalagem.
Special thanks to Paulo for showing us his beautiful island!

5. Porto Moniz


Is één van de oudste dorpen van Madeira, en ligt het meest noordwestelijk van het eiland, aan een spectaculaire rotskust, vol met pittoreske rotseilandjes, die 'illhéus' worden genoemd. Tussen deze rotseilandjes bevinden zich natuurlijke meren, zwembaden van zeewater waarin gezwommen kan worden. De opspattende golven die op de rotsen voor de kust breken zorgen voor een unieke belevenis!
At restaurante Vila Baleia you can do a lunch-break where they have good fish soup!

6. Pico do Arieiro


De top van deze Pico do Arieiro ligt op 1.818 m hoogte en is bereikbaar via een goede berijdbare weg, weliswaar met veel bochten maar éénmaal boven komt de ultieme beloning...een prachtig zicht!
Probeer deze uitstap te maken in de ochtend, dan heeft u het meeste kans op helder weer en op de verste panorama's. Of 's avonds om van de zonsondergang te genieten.
There is easy road access to the summit, with a large car park, a restaurant and souvenir shop. In 2011, an Air Defence Radar Station was built at the top of the mountain.

7. Uma bica, se faz favor!



Wat ik in België dus niet drink heb ik volop in Madeira gedronken! Uma bica is een klein kopje sterke koffie en wordt vaak snel in een café of koffiehuis langs de weg naar binnen gewerkt. Deze kleine espresso kost meestal tussen de 0.60 en 1.00 Euro....spotgoedkoop en super lekkere koffie!
A full option is to eat a pastel de nata with your bica!

8. Funchal



De hoofdstad van Madeira, Funchal (venkel), dankt haar naam aan de wilde venkelplanten die de eerste bewoners er in overvloed aantroffen. De stad ligt langs de zuidkust van het eiland in een natuurlijk amfitheater. Bezoek zeker de 'Mercado dos Lavradores', waar bloemen, groenten en fruit én vis - schitterende vishal - aan de man gebracht worden. Wandel dan verder langs de Avenida do Mar, een sfeervolle promenade langs de zee.
For us, coming from the West-coast...Funchal was a little bit disappointing...but we are glad we have seen the city. Perhaps we have been better of with a greeter, who could tell us stories about the city.

9. Porto Santo



Porto Santo ligt 43 km ten noordoosten van Madeira en is bereikbaar per vliegtuig of per boot. Deze trip hebben wij gedaan met de ferry vanuit Funchal en duurt 2 1/2 uur heen en idem terug. Dit 'gouden eiland' heeft een schitterend zandstrand die wel 10 km lang is. Aan het strand wordt zelfs therapeutische waarde toegeschreven; jezelf in het zand begraven zou verlichting geven bij reumatiek en artritis.
If you go by ferry and you are afraid of becoming sea-sick, better you sit outside...the Atlantic Ocean can be a bit wild sometimes.....:)

10. Poncha


We eindigen in stijl met de traditionele drank van het eiland op basis van suikerriet brandewijn - aguardente de cana - 1 deel honing, half sinaasappel/half cirtroensap en ijsblokjes. Een aanrader om dit goddelijke drankje te proeven is in Taberna da Poncha in Serra d'agua.
Save the best for last! Celebrating my birthday there with old friends and a new friend....what more can i wish? Obrigado/a!


* Travel...it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.*



Special thanks to : Omni Travel - Kortrijksesteenweg 321 - 9000 Gent : booking flights & hotel
                               Tina, Denis en Bo : best holliday friends ever 
                               Paulo Dinis and the staff at the estalagem / reception
                               Pascal en Inés : fotografie
                               Estalagem Ponta do Sol : budget designhotel by Caractére
                               Airb&b apartment by André Loja in Funchal

2 opmerkingen:

  1. Hi Sybilla! I'm so happy to read about your visit to Madeira. The east coast is beautiful - where the sun shinnes brighter... I hope that you can return to Madeira one day and discover the charms of Funchal as well ;). Love from Madeira <3 Sofia

    BeantwoordenVerwijderen