Campo Santo

Naar aanleiding van Allerzielen, eindelijk eens een bezoekje gebracht aan het beroemde Camp Santo te Sint-Amandsberg. In de volksmond de kunstenaarsheuvel genoemd of de Pére Lachaise van Gent. Het is een grote begraafplaats, gelegen op een 19m hoge zandheuvel; genoemd zoals de Campo Santo begraafplaats te Rome. (heilig veld).
In de 19de eeuw was er blijkbaar geen plaats genoeg meer op de Gentse kerkhoven en was er nood aan een nieuw 'katholiek' kerkhof. Daar Sint-Amandsberg net een onafhankelijke parochie geworden was, en nog geen kerkhof had, werd daar Campo Santo geboren. Weliswaar werd het een kerkhof voor de Gentse bourgeoisie, katholieke beroemdheden, kunstenaars en vrijzinnigen.
Er hangt een mystieke sfeer op dit kerkhof...door de oude praalgraven, klein of groot, doorweven van symboliek,in art-nouveau en art-deco stijl...graven met een aparte stijl én uitstraling, en gespekt met aparte verhalen. Zoals het graf van rechter Martens, die een grote angst had voor schijndood, en nog 2 jaar lang zijn krant liet leveren op zijn graf...iemand zou dan zijn hulpgeroep 'kunnen' horen...je weet maar nooit, ook de luiken van zijn graf blijven voor eeuwig open... De meeste Gentse beroemdheden hebben hier hun laatse rustplaats gevonden maar het is ondertussen ook een begraafplaats voor de gewone mens geworden.
Hoe raar het ook klinkt, het is een mooie plaats om tot rust te komen...te bezinnen ,of even weg te dromen in de geschiedenis van Gent...

1 opmerking: