Villa Cavrois #Croix

Villa Cavrois... een pareltje van post-moderne Art-Deco en Modernisme, een must-do als je in de buurt bent! Gelegen in een prachtige, rustige buurt in de gemeente Croix, 10 minuutjes rijden met de wagen vanuit Roubaix, komende van Musée La Piscine.




Deze villa gebouwd in 1929 en 1932 voor de rijke industrieel Paul Cavrois en zijn gezin - met 7 kinderen - en het huispersoneel, is na jaren verwaarlozing, en na jaren van grondige restauratie terug open voor publiek.
Architect Robert Mallet-Stevens - mét Belgische roots - zorgt niet alleen voor het ontwerp van het gebouw maar ook voor het meubilair, de verlichting, ventilatie...



Villa Cavrois is nu geklasseerd als historisch monument dankszij de mobilisatie van de burgers én is het gebouw en het park open voor het grote publiek. Je kan er gerust enkele uren doorbrengen als je daarvoor tijd hebt, met audiotour of Ipad. De Villa ligt op een terrein van 5 hectares en heeft 1840m² woonoppervlakte, 830 m² terrassen die uitgeven op een waterpartij van 72 m lang. In de kelder is er een kleine tentoonstelling met bewaarde oude materialen én kan je er kijken naar een docu over de restauratie. Je zal zeker onder de indruk zijn als je de beelden ziet!





Het doel van deze restauratie om dit gebouw terug in de kijker te zetten, is vooral om het terug op de kaart te zetten als nationaal en internationaal referentiepunt voor Moderne Architectuur & Design. En daar zijn ze zeker in geslaagd!






Voor mensen die al eens de sfeer willen opsnuiven, geniet alvast van dit filmke als afsluiter :)




* Combi blogpost met La Piscine * 




* Special thanks to Astrid Bonduel for the tip! *

Geen opmerkingen:

Een reactie posten