La Piscine #Roubaix

En we krijgen maar niet genoeg van uitstapjes maken in Frankrijk :) We vertrekken vanuit Koksijde - een groot uur rijden - richting Roubaix, dé voormalige textielhoofdstad van La Douce France, onderweg naar een oud zwembad omgebouwd tot museum!









Dit voormalig Art-Deco zwembad dat in 1932 - in opdracht van de burgemeester van Roubaix - door A.Baert werd gebouwd moest jammer genoeg in 1985 sluiten wegens veiligheidsrenenen. Pas na restauratie - door Jean-Paul Philippon - werd dit gebouw in 2001 het museum voor Schone Kunsten en Industrie.

Welkom in La Piscine


Het binnenkomen van dit gebouw is een wauw-moment... de beeldengroep aan de rand van het zwembad met het prachtig lichtinval van het gekleurd Art-Deco raam spreekt tot de verbeelding. Iedereen staat dan ook met de camera in de aanslag om dit moment vast te leggen, want je moet een beetje geluk hebben met het licht om de juiste foto te nemen natuurlijk :) 




Het Musée d'Art et d'Industrie bezit een collectie van Toegepaste Kunsten - tekeningen, textiel en keramiek - en Schone Kunsten waaronder schilderkunst en beeldhouwkunst van de 19e en 20e ste eeuw. De collectie Beaux-Arts volgt een chronologische en thematische route in de voormalige vleugels van de badkuipen. Er is dus altijd een vaste tentoonstelling te bezichtigen én ook tijdelijke tentoonstellingen zoals nu met Picasso, Giacometti en Di Rosa. Alle ruimtes zijn effectief goed in gebruik genomen... plaats genoeg... en alle muren hangen goed vol. Dit gaf ons - jammer genoeg - niet altijd een rustig gevoel om naar deze 'overload' van kunstwerken te kijken. 




Je kan er dus gerust een dag in rondlopen én absoluut geen honger lijden want de oude cafetaria is nu het mooie én gezellige restaurant Meert, de naam is vooral gekend voor de lekkere wafeltjes van het Huis Meert in Lille. Of je kan bij goed weer een koffietje drinken in de binnentuin bezet met planten die ook in verbinding staan met de textiel-industrie. 




De waterpartij in het midden kan naar aanleiding van concerten, mode-défilés of recepties dichtgelegd worden...  Iemand die nog een locatie zoekt voor een feestje? 



Musea in Frankrijk zijn gratis op de 1ste zondag van de maand maar hou dan wel rekening met de drukte :) Voor de jeugd is het altijd gratis. Wij hebben een combi-tikket gekocht met Villa Cavrois, die daar 10 minuutjes rijden verder ligt én absoluut de moeite waard!


* Combi blogpost met Villa Cavrois *

Geen opmerkingen:

Een reactie posten